İstanbul’da avukatlık yapan görme engelli Mümin Özeken, bir vekalet işlemi için gittiği noterde, noterin iki tanık bulunmadığı gerekçesi ile işlemi yapmaması üzerine, noter hakkında suç duyurusunda bulunmak için gittiği Cumhuriyet Savcılığı’nda da benzer uygulamaya maruz kaldı.
Noter hakkında suç duyurusunda bulunma istediğini belirten Özeken, Cumhuriyet Savcısı Emin Gider’den “imzanı hazirun huzurunda atarsan işleme koyarım” cevabını aldı. Mümin Özeken’in savcının bu uygulamasını kabul etmemesi üzerine Savcı Gider, Özeken’in yanında bulunan yardımcısının imzasını şikayet dilekçesine açtı. Mümin Özeken, ne kendisinin ne de yardımcısının bu imzayı atmacağını söyledi.
Mümin Özeken’in Savcı Emin Gider’in uygulamasına itiraz etmesi üzerine Savcı Gider Özeken’e, “beni de mi şikayet edeceksin?” dedi. Özeken de, nasıl noterin uygulaması ile ilgili olarak gelip suç duyurusunda bulunduysa, işlem yapılmazsa bu sefer de HSK’ya savcı hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Özeken, savcıya söz konusu 2 tanık uygulamasının kalktığını, ilgili kanun maddeleri ile anlatmasına rağmen savcının uygulamada ısrar ettiğini de belirtti. İstanbul’da avukatlık yapan Mümin Özeken’in, suç duyurusunda bulunmak için verdiği dilekçe, iki tanık huzurunda imzalanmadığı için savcılık tarafından kabul edilmedi.
KONFEDERASYONUMUZDAN, ÜYE FEDERASYONLARDAN VE DERNEKLERDEN TEPKİ GELDİ
Konu ile ilgili olarak Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanımız Yusuf Çelebi, “Görme engellilerin iki şahit ile noterde imza zorunluluğunun kalkmasına rağmen, bunu talep eden noter hakkında savcılığa suç duyurusu müracaatı sırasında savcının da Av.Mümin Özeken’den iki şahit ile imza istenmesi, engelliliğe dayalı ayrımcılıktır ve mevzuata aykırıdır.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Değişen kanun ile engelliler de savcı ve hakim olabileceklerdir. Emin olun olduklarında onlar sizden 3 şahitin imzasını istemeyecektir. Bu durum nasıl abesle iştigal ise istemediği halde görme engelli bireyden 2 şahit ile imza istenmesi de aynı şekilde abestir.” Dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Av.Mümin Özeken’den istemediği halde 2 şahit ile imza isteyen noter ve savcı hakkında gerekli işlemin yapılmasını istiyoruz. Savcı; gözle değil, akıl ve fikir ile değerlendirir vicdan ile karar verir. Görme engelliler savcı olduğunda noter ve savcı beyden 3 imza istemeyecektir. Av.Mümin Özeken’den istemediği halde 2 şahit ile imza isteyen noter ve savcı hakkında gerekli işlemin yapılmasını istiyoruz.”
SAVCININ GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ
Sosyal medyada yapılan tepkiler neticesinde ilgili savcının görev yeri değiştirilmiştir. Bütün teşkilatımızın, engelli arkadaşlarımız, engelli hakları mücadelesine emek veren herkese çok teşekkür ediyor, birlikten kuvvet doğduğunu bir kez daha göstermiş oluyoruz. Türkiye genelinde 2 gün içerisinde oluşan bu tepkinin meyvesidir bu. Hepimiz biliyoruz ki engelliliğe dayalı ayrımcılık çok hızlı bir şekilde değiştirilemiyor.
Engelli bireylerin hayatın içine herkes gibi eşit ve etkin katılımını sağlamak için mücadeleye devam edeceğiz.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu