Engelli Bireylerin Kültür ve Sanata Erişimi Başlıklı Çevrimiçi Panel Konfederasyonumuz İşbirliğiyle Düzenlendi.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonumuz işbirliğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Eğitim Merkezi tarafından online olarak düzenlenen panelde Bakanlık yaptığı hizmetleri anlatırken engelli bireyler ve engelli örgütleri de engelliler açısından değerlendirmelerde bulundu.
Hamit Alemdaroğlu arkadaşımızın gayet başarılı bir şekilde moderatörlüğünü yaptığı panel Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanımız Yusuf Çelebi’nin açış konuşması ile başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya TAŞKENT protokol konuşması ile devam eden panelde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş erişilebilirliğin önemini ve bu konudaki mevzuatı anlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Engelli Bireylerin Kültür ve Sanat Faaliyetlerine Erişimine Yönelik Gerçekleştirdiği Çalışmaların anlatıldığı panelin devamında Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Kitap Dışı Materyal Koleksiyonu Şube Müdürü Hatice ATLIHAN Millî Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi çalışmaları hakkında, Telif Hakları Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Belgin ASLAN Engelli Bireylerin Basılı Materyallere Erişiminin Kolaylaştırılmasına Dair Marakeş Anlaşması hakkında bilgiler verdiler.
Online panelin ikinci bölümünde Engelli Bireylerin Kültür ve Sanata Erişiminde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü ve Projeleri konuları konuşuldu. Bu bölümde 22-23. Dönem İstanbul Milletvekili, Türkiye Beyazay Derneği Onursal Başkanı Lokman AYVA Kültürümüzde Engellilerin Varoluş konusunu ele aldı ve herkesin potansiyelinin açığa çıkarılması gerektiğinden bahsetti.
Ardından Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan METİN Kültür ve Sanata Erişimin Engelli Yaşamı Üzerinde Etkileri konusunda örnekler vererek hiç kimsenin ziyan edilmeden yeteneklerinin ortaya çıkarılması için yapılması gerekenlerden ve engelli bireylerin turizm hareketliliğinde Türkiye olarak pastadan pay almak için bir politikanın olması gerektiğinden bahsetti.
Sesli Betimleme Derneği Eş Başkanı Kenan ÖNALAN da Sinemaya Erişimde Betimlemenin Önemi ve Kanada’dan Türkiye’ye döndükten sonra bu alanda yaptığı çalışmalardan örnekler verdi.
Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent TEKİN Sağır Toplumunun Kültür ve Sanatta Nerde olduğunu, indüksiyon döngü sisteminin ne kadar önemli olduğunu, Türk İşaret Dilinin her yerde olması gerektiğini ifade etti.
Barikat Sanat Atölyesi Derneği Başkanı Hüseyin NACAR Engelli Bireylerin Kültür ve Sanata Erişimini Artıran Örnek Proje çalışmalarından, Türkiye’den BM binasına 45 günde pedal çevirerek kültür ve sanata erişimin hak olduğu vurgusunun yapıldığı organizasyondan ve yeni projelerinden bahsetti.
Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Turhan İÇLİ Türkiye’de Sesli ve Braille Eserlerin Sunumu ve ilk görme engellilere yönelik erişilebilir kütüphane çalışmalarından örnekler verdi.
Son olarak Engelsiz Kitaplar Yayınevi Genel Koordinatörü Hasan Feyzi GİRAY Yayımcılık Sektöründe Engelli Bireylere Yönelik Yürütülen Çalışmalar ve rekabet ortamının zorluğundan bahsetti.
Online panel soru cevap bölümü ile son buldu.